Eläimet ovat aina olleet iso osa elämääni. Lapsuudessa lähipiiriin kuuluivat monirotuinen pystykorva, kissoja, isäni whippetit, perheystävämme Uman göötit ja muut eläimet sekä kesänviettopaikan maatilan eläimet. Aikuistuttuani vietin omien metsästyskoirieni kanssa 20 hienoa yhteistä vuotta. Valjakkokoiriin kisakoirina ja elämäntapana pääsin tutustumaan ystävieni koiria ajaen.

Viimeiset kymmenkunta vuotta olen perehtynyt palveluskoiralajeihin sekä paimennukseen, josta kiinnostuin ensimmäisen karjakoirani myötä. Suoritin työn ohella eläintenkouluttajan tutkinnon ja pääsin ystäväni kautta sisälle ammattipaimennukseen ja työkoirien käyttöön erilaisissa paimennustehtävissä. Laumaani liittyi working kelpie Neela ja hetkeä myöhemmin Raisu.

Useiden kymmenien tai satojen eläinten laumojen liikuttaminen ja kokonaisuuden hallitseminen yhdistettynä aiemmasta työhistoriastani kasvaneeseen kiinnostukseen ihmismielen toiminnasta paineen ja stressin alaisena saivat minut hakeutumaan Gustafsbergin Harrin vetämään stressinhallintavalmentajan koulutukseen. Myöhemmin syvensin osaamistani jatkokouluttautumalla saman ohjelman puitteissa MasterMind Coachiksi.

Harrastan koirieni kanssa pääasiassa hajutyöskentelyä ja tottelevaisuutta. Lajeihini kuuluvat tunnistusetsintä ja mantrailing sekä palvelus- ja pelastuskoirahaku. Lisäksi koirani tekevät työpaimennusta. Harrastan myös mielen suorituskyvyn ihmettelyä ja oman osaamiseni aktiivista kehittämistä.

Koulutan tällä hetkellä seuraavia lajeja:

  • mantrailing
  • tunnistusetsintä
  • haku

Lisäksi valmennan mielen suorituskykyä.

Alla pieni osa koulutuksista, joita olen vuosien varrella käynyt:

  • Eläintenkouluttaja (AT ammattitutkinto) 2019
  • Stressin- ja mielenhallinnan valmentaja 2020 (Mind Coach®️ Certified Trainer for the Professional Resilience and Efficiency Mind Coach Program, Suomen Mentoritiimi Oy/ Harri Gustafsberg)
  • Koira-alan mentaalivalmentaja 2021
  • Master Mind Coach® Certified Trainer (Professional Resilience and Efficiency Program) 2022
  • Mantrailing kouluttaja (Mantrailing Global Instructor) 2022
  • SmartDOG testaaja 2022

Suoritan parhaillaan eläintenkouluttajan erikoisammattitutkintoa erikoistumisena työ- ja kisakoirat. Lisäksi jatkokouluttaudun koirien aggressioihin ja kipuun.

Pohjakoulutukseltani olen kääntämisen ja tulkkauksen fil.yo. Työhistoriaani sisältyy myös toimittajan työt sanoma- ja aikakauslehdissä, yrittäjänä toimiminen erämatkailualan yrityksessä ja elintarviketeollisuuden yrittäjyys.

Olen erikoistunut ihmismielen toimintaan paineen alaisena ja keinoihin, joilla mieleen voidaan tehokkaasti vaikuttaa. Ihmisen keho-mieli yhteys toimii meillä kaikilla samojen fysiologisten lainalaisuuksien alaisena. Se, joka hallitsee akuuttia stressitilaa ja tunnistaa sekä ymmärtää mielentilansa – osaa johtaa ja hallita ajatuksella – selviytyy haastavista tilanteista paremmin. Tämä pätee myös ihmisen ja eläimen väliseen yhteistyöhön.

Yhteistyö eläinten kanssa perustuu eläimen lukemiseen, tunnetilaan ja eläimen sekä ihmisen väliseen suhteeseen. Metsästystilanteessa koira tekee suuren osan päätöksistä, mutta onnistuneeseen lopputulokseen tarvitaan yhteistyötä. Koiravaljakon onnistuneen työskentelyn takaa löytyy eläinten yhteistyökykyä, ominaisuuksia ja fyysistä sekä henkistä suorituskykyä tulkitseva ohjaaja sekä molemminpuolinen luottamus ohjaajan ja koirien välillä. Paimennuksessa paimenesta ja koirista tulee saumattomasti yhteen toimiva joukkue, joka reagoi yhdessä paimennettavien eläinten liikkeisiin ja aikomuksiin.

Työtehtävistä tai harrastuslajista riippumatta yhteistyö eläinten kanssa on kykyä elää hetkessä ja herkkyyttä aistia myös ne asiat, joita ei silmillä näe. Parhaimmillaan kun koiran ja omistajan välinen suhde on hyvä lukevat sekä ohjaaja että koira toistensa tunnetilaa, mielenliikkeitä, ja ennakoivat näkemänsä perusteella sen, mitä todennäköisesti seuraavaksi tapahtuu. Ennustettavuuden ja omaehtoisuuden pohjalle rakennetaan paitsi eläimen myös ihmisen hyvinvointia.

Uskon, että hyvään valmentajuuteen ja kouluttajuuteen kuuluu nöyryys, havainnointikyky ja asiantuntijuus. Uskon myös, että me on enemmän kuin minä. Sekä oppilas että opettaja oppivat toisiltaan, ja tästä vuorovaikutuksesta syntyy enemmän kuin osiensa summa.

Yrittäjänä olen seurannut aitiopaikalta jo yli 30 vuotta laaja-alaisesti koiriin harrastuksena, työkumppanina ja liiketoiminnan kohteena liittyvän toimintaympäristön muutosta.

Mitään merkittävää ei saavuteta yksin. Ota yhteyttä, autan sinua mielelläni.

Sari Somersalmi ja koirat.
Suomen eläintenkouluttajat
Mantrailing Global
SmartDOG - Tunne koirasi

“Mielenhallinnan taidot ovat kaiken koulutukseni kehys kurssista riippumatta. Mitä vaativammasta suorituksesta on kysymys, sitä herkemmin mieli synnyttää virheellistä tai liian voimakasta tilannekuvaa. Henkistä suorituskykyä, tilannetajua, kehittämällä voi säilyttää toimintakykynsä paineisissakin tilanteissa.”
– Sari Somersalmi