SARI SOMERSALMI

MIELENTAIDON VALMENTAJA SARI SOMERSALMI

Olen erikoistunut ihmismielen toimintaan paineen alaisena ja keinoihin, joilla mieleen voidaan tehokkaasti vaikuttaa.

Yhteistyö eläinten kanssa perustuu eläimen lukemiseen, tunnetilaan ja eläimen sekä ihmisen väliseen suhteeseen. Työtehtävistä tai harrastuslajista riippumatta yhteistyö eläinten kanssa on kykyä elää hetkessä ja herkkyyttä aistia myös ne asiat, joita ei silmillä näe. Parhaimmillaan kun koiran ja omistajan välinen suhde on hyvä, lukevat sekä ohjaaja, että koira toistensa tunnetilaa ja mielenliikkeitä sekä ennakoivat näkemänsä perusteella sen, mitä todennäköisesti seuraavaksi tapahtuu.

Sari Somersalmi, Mielentaito.

Minulla on laaja-alainen kokemus koirista niin
perheenjäseninä, harrastus- kuin työkumppaneina.

Yrittäjänä olen seurannut aitiopaikalta jo yli 30 vuotta koiriin liittyvän toimintaympäristön muutosta. Uskon, että hyvä lopputulos saavutetaan ymmärtämällä, että me on aina enemmän kuin minä.

Alla pieni osa koulutuksista, joita olen vuosien varrella käynyt:

  • Eläintenkouluttaja (AT ammattitutkinto) 2019
  • Stressin- ja mielenhallinnan valmentaja 2020 (Mind Coach®️ Certified Trainer for the Professional Resilience and Efficiency Mind Coach Program, Suomen Mentoritiimi Oy/ Harri Gustafsberg)
  • Koira-alan mentaalivalmentaja 2021
  • Master Mind Coach® Certified Trainer (Professional Resilience and Efficiency Program) 2022
  • Mantrailing kouluttaja (Mantrailing Global Instructor) 2022
  • SmartDOG testaaja 2022

Suoritan parhaillaan eläintenkouluttajan erikoisammattitutkintoa erikoistumisena työ- ja kisakoirat. Lisäksi jatkokouluttaudun koirien aggressioihin ja kipuun.

Pohjakoulutukseltani olen kääntämisen ja tulkkauksen fil.yo. Työhistoriaani sisältyy myös toimittajan työt sanoma- ja aikakauslehdissä, yrittäjänä toimiminen erämatkailualan yrityksessä ja elintarviketeollisuuden yrittäjyys.

Harrastan koirieni kanssa pääasiassa hajutyöskentelyä ja tottelevaisuutta. Lajeihini kuuluvat tunnistusetsintä ja mantrailing sekä palvelus- ja pelastuskoirahaku. Lisäksi koirani tekevät työpaimennusta.

Koulutan tällä hetkellä seuraavia lajeja:

  • mantrailing
  • tunnistusetsintä
  • haku

Lisäksi valmennan mielen suorituskykyä.

Olen erikoistunut ihmismielen toimintaan paineen alaisena ja keinoihin, joilla mieleen voidaan tehokkaasti vaikuttaa. Ihmisen keho-mieli yhteys toimii meillä kaikilla samojen fysiologisten lainalaisuuksien alaisena. Se, joka hallitsee akuuttia stressitilaa ja tunnistaa sekä ymmärtää mielentilansa – osaa johtaa ja hallita ajatuksella – selviytyy haastavista tilanteista paremmin. Tämä pätee myös ihmisen ja eläimen väliseen yhteistyöhön.

Yhteistyö eläinten kanssa perustuu eläimen lukemiseen, tunnetilaan ja eläimen sekä ihmisen väliseen suhteeseen. Metsästystilanteessa koira tekee suuren osan päätöksistä, mutta onnistuneeseen lopputulokseen tarvitaan yhteistyötä. Koiravaljakon onnistuneen työskentelyn takaa löytyy eläinten yhteistyökykyä, ominaisuuksia ja fyysistä sekä henkistä suorituskykyä tulkitseva ohjaaja sekä molemminpuolinen luottamus ohjaajan ja koirien välillä. Paimennuksessa paimenesta ja koirista tulee saumattomasti yhteen toimiva joukkue, joka reagoi yhdessä paimennettavien eläinten liikkeisiin ja aikomuksiin.

Työtehtävistä tai harrastuslajista riippumatta yhteistyö eläinten kanssa on kykyä elää hetkessä ja herkkyyttä aistia myös ne asiat, joita ei silmillä näe. Parhaimmillaan kun koiran ja omistajan välinen suhde on hyvä lukevat sekä ohjaaja että koira toistensa tunnetilaa, mielenliikkeitä, ja ennakoivat näkemänsä perusteella sen, mitä todennäköisesti seuraavaksi tapahtuu. Ennustettavuuden ja omaehtoisuuden pohjalle rakennetaan paitsi eläimen myös ihmisen hyvinvointia.

Uskon, että hyvään valmentajuuteen ja kouluttajuuteen kuuluu nöyryys, havainnointikyky ja asiantuntijuus. Uskon myös, että me on enemmän kuin minä. Sekä oppilas että opettaja oppivat toisiltaan, ja tästä vuorovaikutuksesta syntyy enemmän kuin osiensa summa.

Yrittäjänä olen seurannut aitiopaikalta jo yli 30 vuotta laaja-alaisesti koiriin harrastuksena, työkumppanina ja liiketoiminnan kohteena liittyvän toimintaympäristön muutosta.

Eläimet ovat aina olleet iso osa elämääni. Lapsuudessa lähipiiriin kuuluivat monirotuinen pystykorva, kissoja, isäni whippetit, perheystävämme Uman göötit ja muut eläimet sekä kesänviettopaikan maatilan eläimet. Aikuistuttuani vietin omien metsästyskoirieni kanssa 20 hienoa yhteistä vuotta. Valjakkokoiriin kisakoirina ja elämäntapana pääsin tutustumaan ystävieni koiria ajaen.

Viimeiset kymmenkunta vuotta olen perehtynyt palveluskoiralajeihin sekä paimennukseen, josta kiinnostuin ensimmäisen karjakoirani myötä. Suoritin työn ohella eläintenkouluttajan tutkinnon ja pääsin ystäväni kautta sisälle ammattipaimennukseen ja työkoirien käyttöön erilaisissa paimennustehtävissä. Laumaani liittyi working kelpie Neela ja hetkeä myöhemmin Raisu.

Suurten eläinlaumojen liikuttamisessa ja minkä tahansa toiminnan vetämisessä on yksi yhteinen nimittäjä, kokonaisuuden hallitseminen. Kiinnostus siihen mikä saa asiat toimimaan saumattomasti yhteen vei tutkimaan ihmismieltä paineen ja stressin alaisena. Stressinhallintavalmentajakoulutusta seurasi saman aiheen tiimoilta tehty Master Mind Coach koulutus ja opinnot ihmismielen toiminnasta jatkuvat edelleen.

“Mielenhallinnan taidot ovat kaiken koulutukseni kehys kurssista riippumatta. Mitä vaativammasta suorituksesta on kysymys, sitä herkemmin mieli synnyttää virheellistä tai liian voimakasta tilannekuvaa. Henkistä suorituskykyä, tilannetajua, kehittämällä voi säilyttää toimintakykynsä paineisissakin tilanteissa.”

– Sari Somersalmi

Mitään merkittävää ei saavuteta yksin. Ota yhteyttä, autan sinua mielelläni.

Suomen eläintenkouluttajat
Mantrailing Global.
SmartDOG - Tunne koirasi.